Allergia

Amit az allergiáról érdemes tudni

A kutyák ugyanúgy hajlamosak az allergiára, mint az ember. Kutyákban általában 1 éves kor felett és 5 éves kor előtt alakul ki. A tünetei sokfélék lehetnek (viszketés, nyalakodás, fülrázás, hallójárat gyulladás, bőr elszíneződés, fenék húzogatás/dörzsölés) a kezelésük elég változatos. Az allergiának több fajtája ismert:

 • pollenallergia
  A környezetben megjelenő pollenek/a virágok apró részecskéi/ okozzák a tüneteket. Jellemzően márciustól novemberig tart. Az okozó növények lehetnek fák, pázsitfüvek és gyomok pollenjei. Idővel előfordulhat, hogy a kutya nem csak a pollenekre lesz allergiás, hanem az egyéb allergénekre is a levegőben, mint például a por vagy a penész.
  Gyógyítása megegyezik a háziporatka allergia kezelésével. Itt is több dolgot csinálunk egyszerre, hogy a tünetek enyhüljenek. A kezelés sajnos itt is élethosszig tart.

 

 • eleségallergia
  A tápot alkotó fehérje váltja ki az arra érzékeny kutyában/macskában a tüneteket. Ezek a tünetek nagyon sokfélék lehetnek a viszketéstől a nyalakodásig, az elszíneződött bőrön ár a váladékozó sebekig, de lehet hányás vagy hasmenés is a tünet ugyanúgy mint fülgyulladás. Ezek a tünetek az idő múlásával romlanak és kezelés nélkül, még a kiváltó ok megszűntetése után (az allergén távol tartásával) is fennmaradhatnak.
  Kórjelzését illetően a régi, jól bevált eliminációs diéta a leghatékonyabb. Ez nem csak a gazdi pénztárcáját kíméli, hanem a kutyát is a különböző tesztektől, amelyek sosem 100%-osak. A másik módszer a vérvétel, amiből a labor megmondja, hogy mikre allergiás a kutya.  Az eliminációs diéta során a kutya egy féle hypoallergén tápot eszik 2 hónapig, és semmi mást. Majd 1 fehérjés és 1 szénhidrátos tápot kap, és ha jelentkeznek a tünetek akkor bingó, megvan az 1. allergén. Jöhet a következő.
  Ha mondható ilyen az allergiások között, akkor az eleség allergia a legszerencsésebb, mert könnyű kezelni, csak tápot kell váltani.

 • rovarcsípés-allergia
  Itt a tüneteket valamelyik rovar csípése váltja ki: BOLHA, kullancs, darázs, méh, pók stb. A tünetei lehetnek: a heveny vakarózás, a szőrhullás, csalánkiütés, szemhéj duzzanat. A tünetek néhány perc alatt is kialakulhatnak. Jó hír azonban, ha később alakulnak ki a tünetek, akkor enyhébb lefolyásúak. A bolhacsípés elleni védekezés nagyon egyszerű a havonta beadott tablettával, cseppekkel vagy nyakörvvel.
 • gyógyszerallergia
  Az állatok általában antibiotikumokra vagy antiparazitikumokra allergiásak. A gyógyszer beadása után az egész testen megjelenhetnek az exanthemák. A gyógyszer elhagyása után 1-2 héten belül elmúlnak a bőrelváltozások. Kutyáknál is előfordulhat penicillin érzékenység és ugyanúgy mint emberben kiválthat anaphylaxiás reakciót is.

 • fémallergia vagy kontakt dermatitis
  Ezt a betegséget a kutya vagy macska környezetében lévő olyan anyagok váltják ki, amelyikkel az állat rendszeresen találkozik. Ilyenek lehetnek: állati eredetű szőr, -bőr, műszálas anyagok, bolhairtó nyakörvek, festékek, fertőtlenítő szerek. Az állat bőre a találkozás helyén kipirosodik, fekélyesedik vagy viszket.
 • háziporatka allergia
  Gyakorlatilag ugyanúgy allergizálhat mint emberben, de a tünetek kissé eltérőek. A kutyákban inkább viszketést, kiütést, bőr gennyesedést vagy -gombásodást, bőr szárazságot, lábvég viszketést/nyaldosást, fülgyulladást okoznak. A háziporatka mellett egy másik jelentéktelen kis állat a tárolási atka is tud hasonló tüneteket okozni az arra érzékeny egyedekben. Kezelése nem egyszerű, több ponton is be kell avatkozni a gyógyulásért. A szteroid itt most a barátunk ebben a csatában. Elsődlegesen a viszketést lehet csillapítani vele. Aztán eldöntendő, hogy napi tablettás kezelést, havi injekciós kúrát vagy immunterápiát választ a tulajdonos. Kiegészítésként érdemes használni bőrnyugtató samponokat és habokat, vitaminokat, táplálék kiegészítőket és esszenciális zsírsavakat. A kezelés gyakran élethosszig tart.